Hírek

A KSH az első féléves GDP-adatokat 0,1 százalékponttal fölfelé módosította

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Budapest, 2018. október 2., kedd (MTI) - A Központi Statisztikai Hivatal a GDP nyers volumenindexeit 2018 első és második negyedévére, illetve az első fél évre 0,1 százalékponttal fölfelé módosította - tájékoztatta az MTI-t a KSH kedden.

A közleményben kiemelték: az első negyedéves adatot 4,4 százalékról 4,5 százalékra, a második negyedévest 4,8 százalékról 4,9 százalékra módosították, miközben az első féléves adat 4,6 százalékról 4,7 százalékra emelkedett. A módosításokat a statisztikai hivatal a bázisadatok változásával és a becsléshez felhasznált tárgynegyedévi adatok frissülésével magyarázta. A KSH a 2017 egészére vonatkozó GDP-növekedési adatokat is emelte, a korábbi 4,0 százalékról 4,1 százalékra. A KSH a mezőgazdaságban hozzáadott érték első negyedévi 0,6 százalékos csökkenését 0,6 százalékos emelkedésre javította, a második negyedévi 3,2 százalékos növekedését viszont 2,0 százalékosra rontotta. Az építőipar első negyedévre korábban közölt 22,5 százalékos növekedése 20,1 százalékra mérséklődött, a második negyedéves adat alig változott - 0,1 bázisponttal 23,8 százalékra nőtt. A felülvizsgálat alig változtatott háztartások fogyasztási kiadásainak növekedési ütemén, az első negyedévi változatlanul 5,9 százalékos növekedés mellett 0,1 százalékponttal emelte a második negyedévit 5,4 százalékosra. A kormányzattól természetben kapott juttatások növekedése az első negyedévben 0,7 százalék helyett 1,7 százalékosra változott, a második negyedévben 1,2 százalékos visszaesése helyett pedig 1,5 százalékkal nőtt. Emiatt a háztartások tényleges fogyasztása az első negyedévben 5,1 százalékról 5,3 százalékosra változott, a második negyedévben 0,5 százalékponttal lett magasabb, 4,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve. A frissen beérkező információk fényében változtak a felhalmozás arányai, a beruházások - állóeszköz felhalmozás - változatlanul 17,1, illetve 15,0 első és második negyedévi növekedése mellett - vélhetően a készletváltozásokról szerzett pontosabb képnek betudhatóan - az összes bruttó felhalmozás első negyedévi növekedése 4,5 helyett 10,4 százalékosra javult, a második negyedévi 13,5 százalék viszont 7,6 százalékra romlott. A fölhalmozási adatok jelentős átírása kihatott a belföldi összes felhasználásra, amely a fogyasztást és a beruházásokat is magába foglaló felhalmozást együtt jeleníti meg. A GDP összes belföldi felhasználása - azaz nem számítva az áruk és szolgáltatások külkereskedelmének hatását - az első negyedévben 5,8, a másodikban 5,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, azaz az első negyedévben 1,0 százalékponttal jobban nőtt a felülvizsgálat előtt ismertnél, a második negyedévben viszont ugyanennyivel mérsékeltebben. Az összes belföldi felhasználás - 5,8, illetve 5,0 és a teljes körű GDP növekedési adat - 4,5, illetve 4,9 százalék az első és a második negyedévben - különbsége a nettó export (exporttöbblet) növekedésének lefékeződésével magyarázható.

KAPCSOLAT

 

Laura és Melinda Kft.
Cím: H-1095, Budapest, Gát u. 21. Fsz. 1.
Telefon: +36 70 / 671 - 6930
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook: facebook.com/mezogazdasagimagazin

PARTNEROLDALAK

IDŐJÁRÁS

Search