Hírek

Az idén az átlagosnál alacsonyabb lehet a csemegekukorica termés

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Budapest, 2019. augusztus 27., kedd (MTI) - Idén a szélsőséges időjárás miatt kissé elmaradhat a csemegekukorica termés az elmúlt évek 500 ezer tonnás átlagától, a felvásárlási árak emelkednek a Syngenta növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő cég szakértői szerint.

A vetés indulásától kezdve számos körülmény nehezítette a hazai termelők munkáját. A száraz tavasz kedvezőtlen hatással volt az első vetések kelésére, az átlagosnál jóval hűvösebb, csapadékos májusi időjárás pedig a vetések ütemezését és a kelést is nehezítette - fejtette ki Pereczes János, a cég nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint. A korai fajtáknál az átlagosnál erősebb golyvás üszög fertőzés csökkentette a termést, és néhány helyen felütötte a fejét a kukorica csíkos mozaik vírusfertőzés. Az erre érzékeny fajták terméskiesése elérte a 25-30 százalékot is. A nyári viharok a rosszabbul gyökerező, gyengébb szárszilárdságú fajták megdőlésével jelentős károkat okoztak. Kedvező ugyanakkor, hogy a forró napok száma lényegesen elmaradt a tavalyitól. Az idei csemegekukorica minősége a szakértő szerint többségében jónak ígérkezik, a termésmennyiség - bár a feldolgozási időszak több mint fele még ezután jön - várhatóan valamivel elmarad a gyárak által tervezettől. A Syngenta szerint jó hír ugyanakkor, hogy a felvásárlási árak a korábbi készletek kimerülésével emelkednek, továbbá, hogy - a bajai hűtő újraindításával és egy nyírlugosi beruházásnak köszönhetően - bővült a fagyasztott csemegekukorica gyártókapacitás a tavalyihoz képest. A hazai termés mintegy 95 százaléka konzervként és fagyasztva exportra kerül, a legnagyobb célpiac Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Lengyelország. A növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő cég közleményében ismerteti: a csemegekukorica hazai vetésterülete az elmúlt évhez képest a termelési költségek és kockázatok növekedése miatt mintegy öt százalékkal - körülbelül 30 ezer hektárra - csökkent. Ez a tendencia az összes nagyobb feldolgozó-kapacitással rendelkező országban - Franciaországban, Lengyelországban és Szerbiában is - megfigyelhető. Magyarország továbbra is főszereplője a piacnak, a feldolgozott, prémium minőségű európai csemegekukorica kétharmadát továbbra is a francia és magyar gazdálkodók, vállalatok állítják elő. A közleményben kitérnek arra is, hogy a Syngenta 2018-ban felvásárolta az Abbot & Cobbs (A&C) vetőmagcéget, amelyik a 5 legnagyobb csemegekukorica nemesítőházak közé tartozik az Egyesült Államokban. Az A&C elsősorban kiváló étkezési minőségű frisspiaci fajtáiról ismert.

KAPCSOLAT

 

Laura és Melinda Kft.
Cím: H-1095, Budapest, Gát u. 21. Fsz. 1.
Telefon: +36 70 / 671 - 6930
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook: facebook.com/mezogazdasagimagazin

PARTNEROLDALAK

IDŐJÁRÁS

Search