Hírek információk

2018 december 11,

KSH: 3,1 százalékkal nőtt a mezőgazdasági termelés 2018-ban

Budapest, 2018. december 11., kedd (MTI) - A mezőgazdasági termelés 3,1 százalékkal nőtt ebben az évben a tavalyi 5,2 százalékos visszaesés után. A növénytermesztés kibocsátása 1,8 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal haladta meg az előző évit, amikor 7,1 százalékos, illetve 3,4 százalékos csökkenést regisztrált a statisztika - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2018 december 04,

Nagy István: a jövőben is ösztönözni kell a szójatermesztést

Budapest, 2018. december 3., hétfő (MTI) - A jövőben is a genetikailag nem módosított szója (GMO-mentes) termesztését kell ösztönözni Magyarországon, emellett stratégiai cél a megtermelt mennyiség belföldi megőrzése és feldolgozása is - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn, a Budapesten tartott Szója fórumon.
2018 november 26,

MSZP: 1,5 millió földtulajdonos vagyonát értékelné le drasztikusan egy új szabályozás

Budapest, 2018. november 25., vasárnap (MTI) - Az MSZP elnökségi tagja szerint botrányos javaslatokat nyújtottak be az Országgyűlésben az agrár-versenyképességről és a földforgalomról szóló törvények módosítására, az új szabályozás 1,5 millió földtulajdonos vagyonát értékelné le drasztikusan.
2018 november 20,

Nagy István: nagy szükség van a generációváltásra az agráriumban

Budapest, 2018. november 20., kedd (MTI) - Nagy szükség van a generációváltásra és a technológiai megújulásokra a mezőgazdaságban, amely kihívásaira a fiatalok tudása és ötletei jelenthetnek megoldást - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter kedden, a Fiatalok az agrár termékpályákon elnevezésű konferencián, Budapesten.
2018 november 14,

KSH: szeptemberben 6,2 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Budapest, 2018. november 14., szerda (MTI) - Szeptemberben 6,2 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbiakhoz képest, a növényi termékek ára 12,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 2,8 százalékkal csökkent - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gabonafélék ára 15,4 százalékkal nőtt, ezen belül a búza ára 18,4 a kukoricáé 12,1 százalékkal emelkedett, de az árpa és a rozs felvásárlási ára is 23,6, illetve 13,3 százalékkal nőtt. A burgonya 39,4 százalékkal, a zöldségfélék 26,9 százalékkal kerültek többe idén szeptemberben, mint egy évvel azelőtt. A paradicsom ára 29,5 százalékkal, az uborkáé 24,4 százalékkal a fejes salátáé 7,8 százalékkal emelkedett. A karfiol 81,1 százalékkal, a fejes káposzta 58,1 százalékkal drágult, viszont a spenót ára csak 8,5 százalékkal nőtt. A vöröshagyma termelői ára 41,4, a sárgarépáé 66,8 százalékkal lett magasabb. A gyümölcsök ára 11,1 százalékkal esett. Ezen belül az alma ára számottevően, 39,5 százalékkal…
2018 november 06,

A szőlő aranyszínű sárgaság fertőzése miatt növény-egészségügyi zárlatot rendeltek el Pécsen

Pécs, 2018. november 6., kedd (MTI) - A szőlő aranyszínű sárgaság fertőzése miatt növény-egészségügyi zárlatot rendelt el a Baranya Megyei Kormányhivatal (BAMKH) Pécs déli városrészeiben és több szomszédos településen - közölte a megyeszékhely önkormányzata kedden az MTI-vel. A közlemény szerint az érintettek a fertőzött és a védőzónának kijelölt területeken kötelezően elvégzendő növény-egészségügyi intézkedésekről bővebb tájékoztatást a BAMKH agrárügyi főosztályán kaphatnak. A zárlat főként Pécs déli részét, valamint a megyeszékhely déli, délkeleti városrészeivel szomszédos Nagyárpád, Kozármisleny, Pécsudvard és Pogány települések egyes részeit érinti. Az aranyszínű sárgaságot okozó grapevine flavescence dorée phytoplasma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás, terjedése azonban megállítható az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni kezelésekkel, mivel a rovar testében felszaporodó kórokozó a növény szívogatásával kerül át az egészséges növényekbe. Ahol védekezés nem elég…
2018 október 29,

Varga Mihály: duplájára emelkedik a közfoglalkoztatottak elhelyezkedési juttatása novembertől

Budapest, 2018. október 28., vasárnap (MTI) - A kormány november elsejétől megduplázza az elhelyezkedési juttatását azoknak a közfoglalkoztatottaknak, akik sikeresen helyezkednek el a versenyszférában - mondta el Varga Mihály az MTI-nek.
2018 október 23,

Milliárdos fejlesztés Törökszentmiklós és Jászkarajenő szennyvizgondjainak kezelésére

Szolnok, 2018. október 21., vasárnap (MTI) - A Széchenyi 2020 program keretében, döntően európai uniós finanszírozással fejlesztik Törökszentmiklós szennyvízhálózatát, Jászkarajenő pedig komplett elvezető-tisztító rendszert kap; a beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programon (KEHOP) belül 3,534 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást élvez - közölte a Földi György Dániel, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. projektmenedzsere az MTI-vel.
2018 október 15,

AM-államtitkár: elképzelhetetlen a vidékfejlesztés a nők részvétele nélkül

Budapest, 2018. október 15., hétfő (MTI) - A vidékfejlesztés elképzelhetetlen a nők részvétele nélkül, hiszen odaadásukra és gondoskodó munkájukra szükség van a vidék sérülékeny egyensúlyának megőrzésében - mondta az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a vidéki nők nemzetközi napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.
2018 október 11,

RÖVIDHÍR - AM-államtitkár: az uniós agrárkifizetések végrehajtási szabályai bonyolultabbá válhatnak

Budapest, 2018. október 11., csütörtök (MTI) - Az Európai Unió 2021-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában (KAP) az uniós kifizetések szerkezete nem, viszont az igénybevételi, valamint a végrehajtási szabályok várhatóan bonyolultabbá válnak - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Balatonfüreden, a Magyar Lízingszövetség Lízing Szakmai Napok című rendezvényén.

KAPCSOLAT

 

Laura és Melinda Kft.
Cím: H-1095, Budapest, Gát u. 21. Fsz. 1.
Telefon: +36 70 / 671 - 6930
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook: facebook.com/mezogazdasagimagazin

PARTNEROLDALAK

IDŐJÁRÁS

Search