Hírek

MSZP: 1,5 millió földtulajdonos vagyonát értékelné le drasztikusan egy új szabályozás

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Budapest, 2018. november 25., vasárnap (MTI) - Az MSZP elnökségi tagja szerint botrányos javaslatokat nyújtottak be az Országgyűlésben az agrár-versenyképességről és a földforgalomról szóló törvények módosítására, az új szabályozás 1,5 millió földtulajdonos vagyonát értékelné le drasztikusan.

Harangozó Gábor vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, olyan változtatást vezetnének be, amelynek értelmében mostantól nem a minisztérium, hanem a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetése dönthet minden lényegi kérdésről. Nevetségesnek nevezte, hogy a javaslatok szerint a magyar mezőgazdaság a legversenyképesebbé válik a világon. Még nagyobb probléma, hogy véglegesen a mindenhol "a Fidesz emberei által irányított" kamarának akarják adni annak eldöntésének a jogát, hogy ki és milyen feltételekkel vásárolhat földet, a jövőben ebbe másnak nem lehetne beleszólása - hangoztatta a szocialista politikus. Úgy folytatta, megszüntetnék a fellebbezési jogot is, a bíróság nem változtathatná meg a kamarai állásfoglalást. Kimondanák, hogy olyan szubjektív kritériumok alapján kell dönteniük a helyi agrárkamaráknak, hogy azokat nem lehet tételesen beleírni a törvénybe - emelte ki Harangozó Gábor. Ha a törvény átmegy, a jövőben a föld forgalmánál a piaci ár nem számít majd. Azt akarják bevezetni, hogy csak a termőképesség legyen a föld értékének az alapja, vagyis egy ugyanolyan minőségű terület ugyanannyiért lenne értékesíthető Budapest környékén, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - hangsúlyozta. Az MSZP elnökségi tagja a fentiekből azt a következtetést vonta le, hogy "így lehet szépen a haveroknak átjátszani az összes földet". Megjegyezte, már az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság is sok ügyben kimondta, hogy jogszabályellenes a földforgalmi törvény. Harangozó Gábor teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a tervezett új szabályozást, ezért felszólította a benyújtókat, hogy vonják vissza a javaslatokat. Amennyiben ezt nem teszik meg, és azok átmennek, az MSZP felülvizsgálatot kezdeményez majd, mert többszörösen alkotmánysértő, amit be akarnak vezetni - mondta. Úgy vélekedett, az utolsó cikkelyek egyike gyakorlatilag elismeri, hogy a kamarai tisztújítás törvénytelen volt, és visszamenőleg akarja legitimálni a testületet. Kérdésre felelve a szocialista politikus azt mondta, hogy miközben győzelmi jelentéseket látnak a dübörgő gazdaságról, iszonyatos, ezermilliárdos szintű a korrupció, mindenütt a "haverokhoz" kerül a növekedés, csak a "kiválasztottaknak" lesz egyre jobb.

KAPCSOLAT

 

Laura és Melinda Kft.
Cím: H-1095, Budapest, Gát u. 21. Fsz. 1.
Telefon: +36 70 / 671 - 6930
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook: facebook.com/mezogazdasagimagazin

PARTNEROLDALAK

IDŐJÁRÁS

Search